Bioelektrische Impedantie Analyse (BIA)

Gezond gewicht
Om te bepalen of er sprake is van gezond gewicht word het steeds duidelijker dat de weegschaal als middel niet genoeg is. Aangezien mensen met veel spiermassa zwaar en toch gezond kunnen zijn. Daarom is er een viercomponenten model gehanteerd bij het beschrijven van de lichaamsmassa. Het gaat hierbij om:
- Vet
- Mineralen
- Eiwit (spiermassa)
- Water
Deze verhouding geeft inzicht over de gezondheid en is in wetenschappelijk onderzoek de gouden standaard, en dus het meest nauwkeurig. ( Tsjechische antropoloog Matiega, 1921)

 
Bioelektrische Impedantie Analyse (BIA)
De elektrische vetmeting is een snelle manier van meten. Vetvrije massa heeft een lagere weerstand dan vetmassa en door een zwakke elektrische lading door het lichaam te jagen kan een idee worden verkregen van de tussenliggende massa. Vroeger had je alleen handmeters of voetmeters, maar tegenwoordig is het normaal dat er via handen en voeten word gemeten, de zogenaamde 8 elektroden techniek met stroom op verschillende frequenties om beter door de cellen te kunnen gaan. Er word dan ook gerefereerd naar BIA4 als het gaat om de oude techniek en BIA voor de nieuwe methode.(Gibson AL 2008)

De meest gebruikte methode om het vetpercentage vast te stellen is de Bioelektrische Impedantie Analyse (BIA). De impedantie meting gebruikt stroom om de weerstand in het lichaam vast te stellen om vervolgens het vetpercentage in te schatten. De weerstand die het lichaam geeft wanneer er stroom door de vetcellen gaat word impedantie genoemd. Een impedantiemeting is alleen betrouwbaar als de omstandigheden zo consistent mogelijk gehanteerd worden.

Overgewicht, Obesitas, Overvet?
Nederland stevent, volgens verschillende rapporten, waaronder het jaarverslag 2009 convenant overgewicht, af op een epidemie van overgewicht en obesitas. De definitie van overgewicht is volgens het rapport: "Een teveel aan gewicht wordt geassocieerd met een verhoogd risico op allerlei ziekten" Hoewel dik zijn op zich geen ziekte is, verhoogt het wel een dusdanig risico dat het extra aandacht vereist. Sinds 2008 is obesitas zelfs erkend als ziekte, ook als er geen symptomen zijn.

De term overgewicht moet misschien wel vervangen worden door de term overvet. een teveel aan vet word namelijk geassocieerd met een verhoogd risico op allerlei ziekten. Obese mensen lijken gezond te zijn als ze metabool gezond zijn, dus geen symptomen vertonen van het metabool syndroom. (Hamer M 2012). Een andere belangrijke en gerelateerde factor is fitheid. Een goed uithoudingsvermogen lijkt voor de levensverwachting belangrijker te zijn dan BMI. (Lee DC 2011) De combinatie vet en fit lijkt zelfs gezonder te zijn dan slank en niet fit.

Conclusie
De meest voorkomende methode om overgewicht en obesitas te bepalen is de zogenaamde Body Mass Index (BMI). Deze word berekend door het gewicht (in kg) te delen door het kwadraat van de lengte (in M). Een weegschaal geeft het gewicht van een persoon weer, maar dat heeft opzich zelf geen betekenis. Een waarde van 50 KG betekend voor een persoon van 2 meter lang iets heel anders dan voor een kleuter. Gewicht in combinatie met de lengte geeft in ieder geval een beeld van het relatieve gewicht en brengt het geheel in de context. De zogenaamde BMI die gebaseerd is op gewicht en lengte. Alleen BMI is geen indicatie voor de lichaams samenstelling, ook wel lichaamscompositie genoemd van het lichaam.

Een Bioelektrische Impedantie Analyse (BIA) kan deze lichaamscompositie wel meten en in kaart brengen van het lichaam. En deze analyse vertelt u iets over de verschillende substanties, en mate van gezondheid van uw lichaam.

Binnenkort kunt u een afspraak maken voor een Bioelektrische Impedantie Analyse met aansluitend een adviesgesprek.

Hebt u vragen over de BIA of wilt u meer informatie neem dan contact op via info@aletsmove.nl 


 

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Alet Lingenaar
Personal Trainer, Lifestyle Coach 
&  Sportdocent


  06 29 00 37 78
  
  info@aletsmove.nl

  www.aletsmove.nl






Agenda

Dinsdag: Technicore training 
19.00 - 20.00 uur 


Woensdag: Fitkids
17.30 - 18.30 uur 

Vrijdag: Looptraining 
19.00 - 20.00 uur 

Personal Training 
In overleg in te plannen 



Trainingstijden